Om rasen 

Historik

Schipperke härstammar från Belgien/Flandern och betyder liten vallhund på flamländska. Den gemensamme förfadern till schipperke och belgisk vallhund var antagligen Leuvenaar, en tämligen liten och i huvudsak svart vallhund. Rasens ursprung sträcker sig ända till 1600-talet.  Den första standarden upprättades 1888 av rasklubben, grundad samma år och Belgiens äldsta. Den skrevs in som världens minsta vallhund.

Användningsområde

Rasen har också ett förflutet som vakthund och råttfångare på de belgiska och holländska kanalbåtarna. I dag används rasen huvudsakligen som sällskapshund men är fortfarande en utmärkt och trogen liten vakthund som tar sin uppgift att vakta på allvar. Rasen passar också utmärkt för olika hundsporter som bruks, lydnad, agility, freestyle, rallylydnad, med mera.

Hälsa

Rasen är sund och lättskött utan specifika rasbundna sjukdomar och med en förhållandevis mycket god hälsa. Rasen har i dag en generellt sett mycket god reproduktionsförmåga utan större problem.

Egenskaper / Mentalitet

Schipperke är en utmärkt liten vakthund, ett pålitligt tjuvlarm som sjuder av vitalitet. Den är alert, rask, outtröttlig, oförtrutet intresserad av vad som händer runt omkring den och den tar sin uppgift att vakta på allvar. Den är alltid nyfiken och uppmärksammar med gällt skall och rest ragg alla förändringar i sin omgivning. Den jagar gnagare och andra skadedjur. Den är ofta reserverad mot främlingar men är otroligt tillgiven sin ägare och familj. Den är i regel mycket barnvänlig och är med sin robusta kroppsbyggnad en god lekkamrat till barn.

Storlek och utseende

Rasen är en liten helsvart, kvadratiskt byggd hund med kraftig och högt buren hals. Den har relativt små, trekantiga, upprättstående öron och ett kilformat huvud med små, mörka, mandelformade ögon. Uttrycket är vaket, skarpt och livligt. Pälsen är mycket karakteristisk och är riklig, tät och rak med krage och man, vilket gör silhuetten unik. Svansen kuperades tidigare men idag får den vara kvar och bärs för det mesta rullad i en kringla upp över ryggen. Stubb- och halvsvans förekommer också. Vikt är ca 3-9 kg.

Pälsvård

Pälsen kräver endast ett minimum av vård. Pälsen består av en mjukare underull och fastare täckhår och dess struktur gör att den aldrig blir tovig och att ingenting fastnar i den. Borstning vid fällning och bad vid behov räcker som pälsvård. En schipperke ser alltid ren ut, även efter en lång skogspromenad.

Övrigt

Skogspromenader är en form av motion som schipperken trivs med, den älskar att ströva i regn eller solsken, vinter som sommar och den tar sig fram praktiskt taget överallt där ägaren själv kan ta sig fram. Den ställer också mer än gärna upp på bil- och båtfärder. Detta gör den till en idealisk kamrat att ha med sig i stort sett överallt. Dessemellan förvandlas den till en liten kramgo knähund. Schipperke tävlar också med framgång i lydnads- och bruksprov samt är road av och är duktig i agility.

Texten är hämtad från SKK's hemsida: 

https://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/schipperke/